preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Brojač posjeta
Ispis statistike od 27. 6. 2010.

Ukupno: 468025
Ovaj mjesec: 776
Danas: 32
How cultural sport enriches community life and values
I am a European citizen

Priloženi dokumenti:
I am a European citizen.docx

MADD

Vremenska kapsula 2018. - 2038.

 

 

POPIS UDŽBENIKA ZA 1., 5. i 7. razred 2019./2020.

Popis udžbenika 2019./2020.

                                       

POPIS UDŽBENIKA ZA 2., 3., 4., 6., 8. razred

 2019./2020.

 

 

Slavonski Brod
Financije Škole

Statut Škole

Vaše vijesti

Imam novu vijest

Flag Counter

Pedagog

TKO JE PEDAGOG?

Opis poslova

Pedagozi su stručnjaci koji se bave odgojem. Pedagozi mogu raditi u školama, vrtićima, domovima za nezbrinutu djecu, učeničkim domovima. Najveći broj pedagoga radi u školama, u kojima su oni osnovni stručni suradnici.

Rad pedagoga u školi možemo podijeliti na više područja:

  •       planiranje i programiranje
  •       rad s učenicima
  •       rad s učiteljima
  •       rad s roditeljima

Planiranje i programiranje uključuje planiranje vlastita stručnog usavršavanja i stručnog usavršavanja učitelja, sudjelovanje u izradi godišnjeg plana i programa škole te planiranje rada i sudjelovanje u radu učiteljskog vijeća. U ovim djelatnostima pedagog surađuje s ravnateljem škole i ostalim stručnim suradnicima (psiholog, defektolog).

Pedagog, u suradnji s lokalnim zavodom za zapošljavanje, izrađuje plan i program za profesionalno informiranje. Plan rada s djecom s teškoćama u razvoju i plan rada s darovitom djecom pedagog izrađuje u suradnji sa psihologom i defektologom, ako ih u školi ima.
Pedagog izrađuje plan zdravstvene, socijalne i ekološke zaštite učenika u suradnji sa školskom ambulantom. Zadatak je pedagoga i izrada plana kulturne i javne djelatnosti škole te sređivanje pedagoške dokumentacije.
Pedagog organizira i provodi ispitivanje zrelosti za upis u prvi razred, organizira učeničke radionice i dodatnu nastavu, organizira edukativna i odgojna predavanja za učenike, a neka sam i održi.

Pedagozi provode dio profesionalnog informiranja u suradnji sa Zavodom za zapošljavanje, daje informacije o programima srednjih škola, odnosno programima fakulteta.

U stručnom timu sa psihologom i defektologom provode programe za djecu s teškoćama u razvoju, a u suradnji sa psihologom provode programe za darovitu djecu.
Pedagozi u radu s učiteljima provjeravaju realizaciju rada učitelja (nazočnost na nastavi, realizaciju planova i programa i sl.). Pedagozi analiziraju rezultate škole na područjima uspjeha, vladanja, popravnih ispita i sl. Organiziraju istraživački rad u školama i stručno usavršavanje učitelja, kao i odgojna i edukativna predavanja za roditelje.

Radni uvjeti

Posao pedagoga uglavnom je uredski. Putovanja su rijetka i najčešće su vezana uz stručno usavršavanje. Mnogo vremena provode na raznim sastancima, seminarima i predavanjima. Njihov posao zahtijeva česte kontakte s učiteljima, učenicima, roditeljima, ostalim stručnim suradnicima i suradnicima izvan škole (liječnici, psiholozi Zavoda za zapošljavanje i sl.).

Poželjne osobine

Pedagozi moraju voljeti djecu i rad s djecom. Posebno je važno poznavati psihu djeteta i prilagoditi način komuniciranja djetetu. Važno je razviti smisao za probleme drugih osoba i strpljivost u radu.

Sposobnost kvalitetnog planiranja, odlučnost, objektivnost i odgovornost važne su osobine za kvalitetan rad pedagoga. Zbog čestog izvještavanja, informiranja te držanja predavanja, važna je lakoća usmenog i pismenog izražavanja.

Osposobljavanje

Za zanimanje pedagoga potrebno je, nakon srednje škole, završiti četverogodišnji studij pedagogije. U Hrvatskoj pedagogija se može studirati na Filozofskim fakultetima u Zagrebu i Zadru te na Pedagoškom fakultetu u Rijeci. Nakon završenog studija, profesori pedagogije mogu upisati i poslijediplomski studij pedagogije.
Važno je naglasiti da se pedagozi moraju stručno usavršavati na seminarima, stručnim skupovima i praćenjem suvremene stručne literature.

Bliska zanimanja

Posao pedagoga, u nekim segmentima, sličan je poslu učitelja, profesora, odgojitelja predškolske djece, psihologa, socijalnog radnika.

Defektolog

TKO JE DEFEKTOLOG?

Posao stručnog suradnika defektologa-socijalnog pedagoga

U vašoj školi postoji stručna služba koju čine pedagoginja i socijalna pedagoginja.  Ja (Ines Gelešić),  sam socijalna pedagoginja i želim da odmah bude jasno: mi nismo dvije pedagoginje niti ja imam neke veze sa sociologijom ili socijalnom službom. Moje zanimanje je ono što se prije zvalo: defektolog, smjer poremećaji u ponašanju, a kako to malo nezgodno zvuči odlučili su nam na fakultetu dati neko ljepše ime i sada sam ja socijalni pedagog (samo stavim jednu malu crticu – defektolog, da me ljudi prepoznaju).

Koji su moji poslovi u školi?

 Uz vas sam od testiranja pa do podjele svjedodžbi u osmom razredu. Pedagoginju i mene upoznajete u svom prvom susretu sa školom, pri testiranje djece za upis u prvi razred. Kad krenete u bitku sa školskim gradivom tu smo stalno uz vas. Pratimo koje su potrebe učenika, ima li poteškoća sa usvajanjem gradiva, sa ponašanjem ili emocionalnim problemima. Dijagnosticiram i provodim tretman učenika zbog školskog neuspjeha, neizvršavanja školskih obveza i drugih oblika poremećaja u ponašanju te onih učenika koji su u pojačanom riziku za razvoj takvih ponašanja. Provodim preventivne aktivnosti usmjerene na učenike i obitelji u riziku s ciljem pomoći i zaštite u školi ili izvan nje, bude tu predavanja, roditeljskih sastanaka, individualnih razgovora sa roditeljima, radionica, plakata, panoa… Nekad me vidite kako sjedim sa vama u razredu (najčešće u zadnjoj klupi)- to ja pratim kako vam ide učenje, jeste li pristojni, slušate li učiteljicu. U osmom razredu pomažem učenicima koji su imali poteškoća u učenju da pravilno odaberu svoje zanimanje. Tu mi jako pomažu pedagoginja, učitelji, roditelji, a pomoć potražimo i u Zavodu za zapošljavanje.

U svom poslu također brinem o učenicima koji trebaju podršku pomoćnika u nastavi i koordiniram njihov rad. Zadužena samo i za koordinaciju projektom „Lunch Box“ Grada Slavonskog Broda, kojim se učenicima u riziku od siromaštva nastoji osigurati besplatna prehrana.

Pozivam roditelje i djecu, da se bez straha ili srama obratite za pomoć ili savjet. U uredu me možete potražiti ponedjeljkom i srijedom prijepodne, a utorkom i četvrtkom poslijepodne. Petkom me možete potražiti u Područnoj školi u Podcrkavlju.  Roditelji, ukoliko je moguće prije dolaska mi se telefonski (627-919), kako bih se pripremila za Vaš dolazak!

                                                                                                                                                           Veselim se našoj suradnji!

                                                                                                                                                   

LUNCH BOX


            
Školsko zvono

1. smjena
1.           8:00 - 8:45
2.           8:50 - 9:35
3.           9:45 - 10:30
4.          10:40 - 11:25
5.          11:30 - 12:15
6.          12:20 - 13:05

 

2. smjena
1.       13:15 - 14:00
2.       14:05 -14:50
3.       15:00 - 15:45
4.       15:50 - 16:35
5.       16:40 - 17:25
6.       17:30 - 18:15
 

 


Anketa
Koje je Vaše mišljenje o uvođenju eDnevnika u školu?Upisi u SŠ

« Svibanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji


Oglasna ploča

Korisni linkovi
Tisak

Obrazovanje
 • MZOŠ
 • AZOO
 • e-matica
 • PUP
 • Carnet

Za učenike

Slavonski Brod


Tražilica


preskoči na navigaciju